Overzicht Nieuws Contact wie zijn wij spreekuur lid worden Overlevingsgids
logobbapp

Ik heb een advocaat nodig, maar ik heb een minimuminkomen en kan geen advocaat betalen. Wat is de regeling voor gratis rechtsbijstand?

Achtergrond

Elk Europees land moet er voor zorgen dat zijn burgers toegang tot het recht hebben. Om die reden kent Nederland de Wet op de rechtsbijstand. De wet regelt dat mensen die geen mediator of advocaat kunnen betalen (bijvoorbeeld vanwege een laag inkomen en weinig spaargeld) een deel van de kosten vergoed kunnen krijgen. Dit heet een toevoeging. U betaalt dan een eigen bijdrage, waarvan de hoogte afhankelijk is van uw inkomen. Alleen mediators en advocaten die bij de Raad voor Rechtsbijstand staan ingeschreven, mogen werken op basis van een toevoeging.Met ingang van 1 januari 1994 moet de particulier voor gesubsidieerde rechtshulp dus een beroep doen op de Wet op de rechtsbijstand (Wrb). In de Wrb worden eisen gesteld aan de hoogte van de vordering, de kans van slagen en op de hoogte van het gezinsinkomen (hoe hoger het inkomen, hoe hoger de eigen bijdrage). De Wet op de rechtsbijstand (Wrb) bepaalt dat rechtsbijstand wordt verleend aan hen wier inkomen binnen bepaalde grenzen valt. In afwijking hiervan wordt geen rechtsbijstand verleend, indien de rechtzoekende beschikt over een vermogen dat meer bedraagt dan het heffingvrij vermogen. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de eigen bijdrage. In de Wrb worden eisen gesteld aan de hoogte van de vordering en de kans van slagen. De kans bestaat bovendien dat de particulier bij het verliezen van een procedure de daaruit voortvloeiende kosten moet betalen. De Wet op de Rechtsbijstand vindt u hier uitgelegd.

Wat kan ik doen:

De Raad voor Rechtsbijstand regelt de gesubsidieerde mediation of rechtsbijstand. Dit doet de Raad op basis van de bovengenoemde Wet op de Rechtsbijstand (Wrb). Ook geeft de Raad u verschillende andere mogelijkheden om uw juridische probleem op te lossen. Daarnaast heft de Raad nog verschillende andere taken, zoals de regeling van bewindvoerders bij schulden, het regelen van beëdigde tolk/vertalers en rechtsbijstand voor asylzoekers.

Als u een toevoeging wilt aanvragen, dan kunt u dit aangeven bij uw advocaat. Heeft u nog geen advocaat, maar er wel één nodig? Via de website van de Raad voor Rechtsbijstand kunt u een advocaat zoeken die is ingeschreven bij de Raad.

U kunt ook een advocaat zoeken door trefwoorden in te typen in de zoekmachine van de Nederlandse Orde van Advocaten. Hier kunt u op plaatsnaam en gespecialiseerd rechtsgebied een advocaat zoeken. Hier kunt u ook intypen of de advocaat een gratis kennismakingsgesprek aanbiedt. Van dit gesprek kunt u gebruik maken om een indruk te krijgen van de advocaat. Ook hebben veel advocaten (kantoren) een website die u kunt bezoeken.

Waar kan ik terecht:

U kunt een advocaat uitzoeken die pro deo zaken doet en/of informatie vragen bij het Juridisch Loket.

Bezoekadres Bijstandsbond: Da Costakade 162, 1053 XD in het gebouw Tetterode op de hoek van de Kinkerstraat ter hoogte van de Bilderdijkstraat, tram 7,17,12 en 10.